Billakkerer yrket

En billakkerer arbeider med alt i fra reparasjonslakkering,

omlakkering og spesiallakkering av personbiler, nyttekjøretøy,

lastebiler og busser. I mange tilfeller vil dette dreie seg om

kjøretøy som har fått bulker, oppskrapinger eller andre større

skader som må utbedres.


Vanlige arbeidsoppgaver for en billakkerer:

  • sparkling og sliping
  • reparasjonslakkering
  • spesiallakkering
  • vedlikehold av utstyr
Billakkerer

Som billakkerer får du kunnskap om de materialene som blir brukt i bilkarosserier, og utfører blanding og påføring av grunninger, farger og topplakker. I arbeidet benyttes forskjellige typer utstyr og verktøy, for eksempel lakkblandeutstyr, sprøyter og sprøytekabin. I arbeidet benyttes også fargeskanner for å finne rett fargevariant til bilens farge.

For billakkerere er det viktig å ivareta miljøkrav, og fremme bruk av miljøvennlige materialer og lakkprodukter som reduserer utslipp av skadelige stoffer. Ny teknologi, moderne verneutstyr og lakkmateriell har redusert faren for helseskader til det minimale. Ettersom du vil arbeide med en del farlige kjemiske stoffer, i tillegg til at støy og støv er en del av jobben, er det også viktig at du er opptatt av sikkerhet. Dagens verneutstyr er svært velutviklet og ivaretar din helse ved riktig bruk.


Utdanning 

For å utdanne deg som billakkerer må du gå to år på yrkesskolen, 1. år Teknologi- og industrifag. 2. år Bilskade, lakk og karosseri, etterfulgt av to år opplæring i bedrift, da kan du ta fagbrev som billakkerer. (Les mer om utdanningen her) Det er stor etterspørsel etter billakkerer og bilskaderepratører og du er garantert jobb etter endt utdanning. Det er faktisk så stor etterspørsel/mangel på billakkerere at bedrifter ansetter ufaglærte som har interesse for bilskade og lakkering. 

Etter- og videreutdanning 

Du kan ta mesterbrev hvis du har fag- eller svennebrev i et mesterfag, og har nok praksis (minst et år). Mester er en beskyttet tittel, som krever at du har mesterbrev. Mesterutdanning gir deg opplæring i etablering og ledelse, og faglig ledelse. Dette kan passe for deg som ønsker å starte eller drive egen bedrift.


Min erfaring som billakkerer

Jeg har selv tatt fagbrev som billakkerer ved å gå to år på yrkesskolen etterfulgt av opplæring i bedrift. 

Som billakkerer har jeg vært med på mange varierende og spennende lakkeringsjobber, alt i fra lakkering av piano, søppeldunker til kommunen, skilt og dekor, restaurering av veteranbiler, små og store skader på forskjellige kjøretøy. 


Med fagbrev som billakkerer har du mulighet til flere typer jobber/stillinger. Jeg har jobbet flere år som forman/leder på en lakkavdeling. De siste årene har jeg jobbet som selger/teknikker i et firma som selger billakk og lakktilbehør til lakk og karosseri verksteder, til og med yrkesskolen. Flere jeg kjenner har gått fra å jobbe som billakkerer til overflatebehandler på plattform i nordsjøen og en tidligere kollega av meg jobber som lærer på Bilskadelinjen. Det finnes med andre ord mange forskjellige jobber for en med fagbrev som billakkerer.


Her er en liten video av en restaurerings jobb jeg lakkerte for en kollega og venn.